Jára Cimrman zanechal stopy všude, těší Zdeňka Svěráka. Nový seriál zavede diváky do míst věnovaných tomuto géniovi

13. duben 2023 14:00

Možná už jste při toulkách po Česku narazili na nějaké místo spojené s Járou Cimrmanem. Jméno největšího Čecha nesou rozhledny, památníky i muzea. Po nich diváky provedou v novém dokumentárním cyklu České televize herci Divadla Járy Cimrmana. Dnes má dokument slavnostní předpremiéru v Žižkovském divadle.

Hlavním průvodcem po desítkách míst, která lidé za poslední půlstoletí pojmenovali po Cimrmanovi, je Miroslav Táborský. V každém z šesti dílů cestuje jiným historickým dopravním prostředkem.

„Dneska jsme měli moped, kterému nefungovala přední brzda, pak nefungovala ani ta zadní. Takže já doufám, že ty ostatní prostředky budou poněkud spolehlivější,“ vtipkoval první natáčecí den loni v květnu.

Stopy Járy Cimrmana jsou sice dokumentem, ale částečně hraným. V každém díle se objeví minimálně jeden člen Divadla Járy Cimrmana. Petr Brukner tak provází po jižních Čechách, Jan Hraběta Českým rájem a Petr Reidinger vytvořil postavu urputného turisty.

„Který tam honí Mirka Táborského. A navštívili jsme stezku Járy Cimrmana v Tišnově. A pak jsme byli v Březové nad Svitavou na Dobře ukryté rozhledně,“ doplňuje Reidinger.

Dílo příznivců Divadla Járy Cimrmana

„Na tom seriálu je zajímavé to, že to není naše dílo, ale dílo příznivců Divadla Járy Cimrmana. A těch je tolik, teprve tam jsem si uvědomil, že Jára Cimrman zanechal stopy všude,“ vyzdvihuje Zdeněk Svěrák.

Z natáčení dokumentárního cyklu Stopy Járy Cimrmana

Ten se v prvním a posledním díle také objeví. Částečně se podílel i na scénáři, napsal ho ale Patrik Ulrich, který je pod dokumentem zároveň podepsán jako režisér.

Závěrečný šestý díl mapuje Cimrmanovy stopy v Praze. Mezi nimi nechybí ani Malostranská beseda, kde Divadlo Járy Cimrmana odehrálo před 56 lety vůbec první představení. A také vila v Dykově ulici na Vinohradech, tam se v roce 1966 konala zakládající schůze Divadla Járy Cimrmana. Celý cyklus ale nemůže končit jinde než na jevišti současné domovské scény divadla na Žižkově.

Poslechněte si v reportáži Tomáše Malečka, co o dokumentu říká jeho režisér.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související