Křimické závitky - to jsou poctivé plátky krkovice a dobře vyladěné zelí

Je podzim, zelí je sklizené, a tak vám nabídneme pár receptů na dobroty připravené právě z této nesmírně zdravé zeleniny.

Ingredience
  • 4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 650 g kysaného zelí
  • 4 jablka
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 2 lžíce sádla
  • mletý pepř, kmín, sůl
  • vývar na podlévání

Plátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a do ¾ plochy poklademe mírně vymačkaným kysaným zelím. Nyní maso zavineme a závitky pevně ovážeme provázkem nebo upevníme kovovými jehlami. Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a ze všech stran je opečeme v rozpáleném sádle. Poté přidáme překrájené zbylé kysané zelí, na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a na osminky nakrájená oloupaná jablíčka. Pokmínujeme, podle chuti osladíme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka.

Potom zelí přendáme do zapékací misky nebo pekáče, na zelí položíme závitky a v troubě při 200°C pečeme krátce, jen aby maso chytilo zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek nebo jehly a spolu se zelím podáváme nejčastěji s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Jako příloha jsou pro křimické závitky dobré i bramborové hranolky a brambory v různých úpravách obecně. Takto upravený pokrm je velice dobrý i s chlebem.

Recept můžeme vylepšit tím, že ho na závěr zalijeme smetanou. Další variantou může být to, že místo vývaru k podlití použijeme bílé víno nebo jím vývar alespoň částečně nahradíme.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.