Kuličky z mletého masa
podle paní Mirky
Suroviny:
300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
3 středně velké syrové brambory
3 žloutky
150 ml mléka
1 lžíce kaparů
3 lžičky bramborového škrobu
trochu strouhanky na zahuštěná
mletý pepř, sůl
olej na smažení
Na omáčku:
200 ml smetany
1 bujónová kostka
1 kyselá okurka
Postup:
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané, najemno nastrouhané syrové brambory, bramborový škrob, najemno nakrájenou cibuli, kapary, žloutky, mléko a dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které smažíme v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky odložíme na teplém místě. Do nepřepáleného výpeku nalijeme trochu vody, přidáme bujónovou kostku a krátce povaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou okurku, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme. Osmažené kuličky podáváme přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami a brusinkovým kompotem.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.