Kuličky z mletého masa

podle paní Mirky

Suroviny:

300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
3 středně velké syrové brambory
3 žloutky
150 ml mléka
1 lžíce kaparů
3 lžičky bramborového škrobu
trochu strouhanky na zahuštěná
mletý pepř, sůl
olej na smažení

Na omáčku:
200 ml smetany
1 bujónová kostka
1 kyselá okurka

Postup:

Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané, najemno nastrouhané syrové brambory, bramborový škrob, najemno nakrájenou cibuli, kapary, žloutky, mléko a dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které smažíme v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky odložíme na teplém místě. Do nepřepáleného výpeku nalijeme trochu vody, přidáme bujónovou kostku a krátce povaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou okurku, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme. Osmažené kuličky podáváme přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami a brusinkovým kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.