Květákové placičky. Rychlý oběd s masem i bez něj

Pokrm je připravený z květáku, ale velice dobře můžeme použít i jinou zeleninu. Výborné placičky jsou například z kapusty. Jen je třeba ji před přípravou trochu povařit a pak jemně nakrájet.

Ingredience
  • 1 středně velký květák (cca 600 g)
  • 3 - 4 vejce
  • 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 200 g uzeného masa nebo uzeniny
  • cca 5 polévkových lžic mléka
  • hrst strouhanky
  • mletý pepř, sůl
  • olej nebo sádlo na smažení

Očištěný syrový květák a sýr nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.

Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, čerstvá zelenina

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko