Místo do obchodu míří mnoho Pražanů na tržiště. Jak v metropoli vznikal fenomén farmářských trhů?

5. únor 2024 13:54

Letos je to přesně 15 let od otevření farmářských trhů na Náplavce. Své zboží tam tehdy nabízelo bezmála třicet farmářů. Dnes jich je necelá stovka. Právě tento trh po zimní pauze o víkendu opět otevřel a to společně s trhem na Kubánském náměstí. Po historii farmářských trhů v Praze pátrala létající redaktorka Sabina Vosecká.

„To všechno začalo už v roce 2008, kdy nebyl otevřený žádný farmářský trh v republice, pokud vím. Pamatuji si, že město Tišnov mělo vůbec první vlaštovku,“ vzpomíná Jiří Sedláček ze spolku Archetyp na vznik úplně prvních farmářských trhů na našem území.

Pekařské výrobky

„My jsme tehdy s manželkou jezdili Evropou a kochali jsme se, jak to v mnohých městech úžasně funguje a jakou to má atmosféru. Tak jsme šli tehdy na magistrát za radním pro životní prostředí a nabídli jsme mu, že bychom rádi něco takového v Praze uspořádali,“ pokračuje.

Dostali tedy za úkol vypracovat studii a vytipovat místa, která jsou vhodná pro existenci trhů. Podmínkou byla také dobrá dostupnost městské hromadné dopravy. Úplně první pražský trh vznikl na zahradě ZŠ v Klánovicích, následovalo Vítězné náměstí v Dejvicích, Kubánské náměstí a Náplavka.

Právě Náplavka letos slaví 15 let od otevření. Z původních 28 prodejců se počet stánků rozrostl až na rovnou stovku.

Jednotlivé trhy už dnes běžně přizpůsobují nabídku pro danou lokalitu. Jak konkrétně? Poslechněte si celou reportáž Sabiny Vosecké.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související