Na konci léta začne stavba Dvoreckého mostu. Zkrátí cestu linkám MHD, chodcům a cyklistům

8. červen 2022

Nový most přes Vltavu mezi Smíchovem a Podolím začne Praha stavět na přelomu srpna a září. Spojení obou břehů bude sloužit pouze městské hromadné dopravě, cyklistům a chodcům. 

„Bude zhotoven z bílého betonu a jeho založení je deset metrů pod hladinou stávající Vltavy. Tudíž to bude trochu složitější, bude se tam muset dělat jímka a hlubinné založení a následně spodní stavba,“ říká vedoucí projektu Petr Koukolík z Metrostavu.

Vizualizace Dvoreckého mostu

Nový most zkrátí cestu tramvajím i autobusům, vysvětluje radní pro dopravu Adam Scheinherr z hnutí Praha Sobě: „Autobusové linky dnes jezdí po Barrandovském mostě, takže budou přemístěny. Budou mít stabilnější, rychlejší a přímější cestu. Tramvajové linky to naopak musí objíždět přes Palackého most, tímto budou mít o několik kilometrů kratší trasu. Pro propojení mezi městskými částmi to bude zásadní přínos.“

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Právě na straně ze Smíchova by se podle náměstka měl most začít stavět. Smlouvu by měla metropole s vybraným zhotovitelem stavby podepsat v tomto týdnu.

Hlavní město navrhuje, že takzvaný Dvorecký most pojmenuje po zesnulé bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové. O finálním názvu se bude teprve jednat. Stavba vyjde na jednu 1,075 miliardy korun a potrvá přes dva roky.

Vizualizace Dvoreckého mostu
autor: Ludmila Křesťanová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související