Nakládaný květák. V zimě jako když ho najdete

Nejenom květák, ale i jinou oblíbenou zeleninu můžeme připravit tímto způsobem a v zimě se nám bude hodit. Zeleninu můžeme libovolně kombinovat, jen musíme dávat pozor na to, aby různé druhy zeleniny byly nakrájené na stejné kousky. Tím dosáhneme toho, že bude všechna zelenina křupavá.

Ingredience
  • pevný bílý hustý květák
  • mrkev
  • cibule
  • červená paprika (kapie)
  • Na nálev: 2 l vody
  • ½ l 8% octa
  • 250 g cukru
  • 50 g soli
  • 5 bobkových listů
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 10 hřebíčků
  • 2 lžičky hořčičného semínka

Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Nálev necháme prochladnout. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na proužky. Květák zbavíme listů, očistíme a na chvíli namočíme do studené vody. Potom jej rozdělíme na růžičky a v páře vaříme krátce, asi 2 minuty.

Prochladlé růžičky květáku naskládáme do sklenic, a prokládáme je připravenou mrkví, cibulí a paprikou. Zalijeme vlažným nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilizujeme 20 – 25 minut při 85 °C.

Poznámka: Místo toho, abychom vařili květák v páře, můžeme jej blanšírovat, tzn., že ho jen krátce povaříme ve slané vodě a potom ihned zchladíme ve vodě studené. Pak necháme okapat a další postup je stejný.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.