Nevíte si rady? Zeptejte se chatbota. Úřady testují roboty jako součást komunikace s obyvateli

29. srpen 2023 10:00

Některé obce v Česku experimentují s využitím umělé inteligence. Takzvané chatboty chtějí na svých webových stránkách poskytnout obyvatelům. Vyhledávání informací ohledně správy města, platných vyhlášek nebo třeba místních poplatků by tak mohlo být jednodušší a rychlejší.

„Pro běžného občana je největším problémem, kde najít ty informace,“ myslí si místostarosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Patrik Zandl z Pirátů. Na webových stránkách brandysko.cz se snažíme zjistit informace o nočním klidu ve městě.

Čtěte také

„A teď budete přemýšlet, kde by to mohlo být, který odbor, vlastně nebudete moc vědět. Takže použijete vyhledávání, a teď to našlo jako první dokument Po stopách 2. světové války, prostě ta informace je úplně k ničemu.“

V budoucnu by hledání mohlo být rychlejší a pohodlnější díky umělé inteligenci. Zeptáme se chatbota, kterého teď na městském úřadě v Brandýse testují interně, například ke hledání v materiálech rady nebo zastupitelstva.

„Ten robot si načetl všechny vyhlášky, dokumenty města a je schopen vám o nich něco říct. Já se ho teď můžu zeptat – jak platí noční klid? A říká, že noční klid platí od 22 do 6 hodin, je to vyhláška a jsou tu odkazy na ty dokumenty,“ ukazuje Patrik Zandl.

Zjednodušení práce úředníků

Hlavní výhodou chatbota je, že dokáže informace najít velice rychle a navíc je předat ve srozumitelné formě běžným jazykem. Zjednodušit práci by pak mohl i úředníkům.

Čtěte také

„Chatbot bude schopen napsat návrh důvodové zprávy, usnesení či odůvodnění, na úředníkovi by poté byla úprava a finální kontrola,“ popisuje místostarosta Prahy 6 Václav Kožený z ODS. Tato městská část využití umělé inteligence také testuje.

Komplikované je teď do chobota nahrát všechny potřebné dokumenty, ze kterých systém bude vycházet, a udržovat je aktuální. Otázkou jsou i peníze, jeden jednoduchý dotaz totiž vyjde zhruba na tři koruny. V Brandýse by mohli výdaje na veřejný testovací provoz v řádu desítek tisíc korun dát do rozpočtu na příští rok. Díky tomu zjistí, jaký je o službu zájem a jestli v projektu pokračovat.

autor: Jakub Vik
Spustit audio

Související