Při cévní mozkové příhodě rozhodují minuty. Léčbu urychluje využití umělé inteligence

6. duben 2023 09:00

Iktovému centru kladenské nemocnice pomáhá při léčbě cévní mozkové příhody umělá inteligence. Systém zhodnotí CT snímky, stanoví diagnózu pacienta a výsledky odešle ošetřujícímu lékaři do minuty. Ten pak může rychleji a přesněji rozhodnout o dalším postupu a co nejúčinnější léčbě.

„Co je opravdu velká výhoda, je ta rychlost přenosu. Ukáže nám to na možné místo postižení, může nám to ukázat i uzavřenou cévu. Je to zjednodušení v celkovém hodnocení, ale je vždy třeba to znovu zkontrolovat radiodiagnostikem.“

Klasické CT, ve kterém je ale nainstalovaná speciální umělá inteligence, ovládá primářka radiologie Jaroslava Benešová. „V našem provozu určitě minimálně jednou denně provádíme vyšetření u pacientů, kteří mají podezření na mrtvici,“ dodává.

E-Stroke zanalyzuje rozsah postižení mozkové tkáně a pomůže ve výběru nejlepšího terapeutického řešení

„Systém nám ukazuje, že pravá mozková hemisféra je postižená ve velmi malém rozsahu. Její hlavní přítok – střední mozková tepna je uzavřena. Můžeme tady vyčíst, že pacientka má dostatečné řečiště kolem toho uzávěru, takže má velkou šanci na zlepšení,“ posuzuje závěry umělé inteligence Richard Brzezny, vedoucí místního Iktového centra.

Zásadní roli hraje čas

Při mozkové cévní příhodě hraje naprosto zásadní roli čas. Každou minutu totiž od jejího vzniku odumírají až 2 milióny mozkových buněk.

Čtěte také

„Povedlo se nám srazit čas mezi vstupem do nemocnice a podáním léčby z jedné hodiny na půl hodiny a daří se to srážet níž. A to celkově v celé České republice, čímž se dostáváme na světovou špici v rychlosti léčby.“

Umělou inteligenci pro léčbu cévní mozkové příhody využívá v současnosti 15 zemí a brzy ji budou muset začít využívat všechna iktová centra v Česku.

Poslechněte si celou reportáž z Oblastní nemocnice Kladno.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy