Losos pečený s rybízovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
900 g čerstvých filetů mořského lososa
1 lžíce olivového oleje
mletý pepř
citrónová šťáva
sůl
olej na pečení
Na omáčku:
150 g rybízové marmelády
cca 1/2 dl kvalitního červeného vína
1 lžíce strouhaného křenu
špetka skořice
špetka nastrouhaného muškátového květu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
Postup:
Omyté a osušené filety lososa nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou a necháme několik minut odležet.
V pánvi rozpálíme olej a připravené odleželé plátky lososa opečeme z každé strany
5 - 7 minut. Upečené porce přendáme na teplou mísu a podáváme přelité rybízovou omáčkou.
Příprava omáčky:
Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem, osolíme, přidáme hořčici, křen a promícháme. Nevaříme, promícháme za studena.
Příloha: vařené brambory, smažené brambory, bramborové hranolky, bramborové krokety apod.
6 porcí
Celková doba přípravy cca 30 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.