Pohankový salát se zeleninou
Podle paní Mirky
Suroviny:
1 hrnek pohanky
2 hrnky vody
1 menší cibule
1 lžíce másla nebo oleje
1 lžička majoránky
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
sůl
1 menší pór
2 – 3 čerstvé papriky
1 středně velká mrkev
plátek celeru
petrželka
Na zálivku:
dýňový nebo olivový olej
vinný ocet
mletý pepř
Postup:
Pohanku propláchneme studenou vodou a necháme ji okapat. Na másle či oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou pohanku, tymián, bobkový list, majoránku, osolíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Pod poklicí dusíme do měkka. To trvá asi 15 minut. Do mísy dáme na tenká kolečka nakrájený pórek, najemno nakrájené papriky a nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vychladlou vařenou pohanku, ze které jsme odstranili bobkový list, opepříme, zakapeme olejem a octem, promícháme a podle potřeby dosolíme. Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou. Podáváme jako přílohu či jako salát, doplněný pečivem.
Poznámka: Místo oleje můžeme do salátu použít majonézu nebo kysanou smetanu. Obě varianty jsou velmi dobré.
Celková doba přípravy 30 minut
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.