Krůtí rolky se sýrovou omáčkou a bylinkami
podle paní Mirky
Suroviny:
8 menších plátků z krůtích prsíček po cca 80 – 100 g
8 plátků anglické slaniny
olej
Na marinádu:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce kořenící směsi „Kuře gril“
eventuelně sůl
Na omáčku:
100 g taveného sýra s nivou
1 dl sladké smetany – šlehačky
1 lžička bramborového škrobu – Solamyl
1 lžíce čerstvých oblíbených bylinek nebo kořenící směs „Bylinkové máslo“
2 lžíce bílého vína
Postup:
Očištěné a osušené plátky masa lehce naklepeme, potřeme marinádou připravenou smícháním všech uvedených surovin. Vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby a uložíme nejméně na 1 hodinu do chladničky.
Poté si na prkénko položíme plátky slaniny, na ně položíme marinované maso a srolujeme. Aby nám při opékání držely rolky dobře tvar, propíchneme je párátkem. V pánvi rozpálíme olej a připravené rolky v něm ze všech stran dorůžova opečeme. Měkké maso vyjmeme a ve zbylém výpeku rozpustíme sýr. Podlijeme vínem a v momentě kdy je sýr dokonale rozpuštěný pomalu vlijeme smetanu do které jsme rozkvedlali bramborový škrob. Za stálého míchání a na mírném ohni přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Hotovou omáčku ochutíme jemně nasekanými bylinkami, v případě že je nemáme po ruce použijeme kořenící směs „Bylinkové máslo“. Z masa odstraníme párátka a před podáváním podlijeme omáčkou.
Vhodná příloha: dušená rýže nebo vařené těstoviny
Celková doba přípravy cca 20 minut (bez doby potřební k marinování)
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.