Kuličky z mletého masa
podle paní Mirky
Suroviny:
300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 velká cibule
3 středně velké syrové brambory
3 žloutky
150 ml mléka
1 lžíce kaparů
3 lžičky bramborového škrobu
trochu strouhanky na zahuštěná
mletý pepř, sůl
olej na smažení
Na omáčku:
200 ml smetany
1 bujónová kostka
1 kyselá okurka
Postup:
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vymačkané, najemno nastrouhané syrové brambory, bramborový škrob, najemno nakrájenou cibuli, kapary, žloutky, mléko a dobře promícháme. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku, které smažíme v rozpáleném oleji. Osmažené kuličky odložíme na teplém místě. Do nepřepáleného výpeku nalijeme trochu vody, přidáme bujónovou kostku a krátce povaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou okurku, zalijeme smetanou a omáčku prohřejeme. Osmažené kuličky podáváme přelité omáčkou, nejlépe s vařenými bramborami a brusinkovým kompotem.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.