Nudlový dezert hraběnky Lažanské z Bukové. Barokní skvost

V tomto dezertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů. Všechny použité suroviny vyniknou díky tomu, že tento moučník je pouze přirozeně sladký.

Ingredience
  • 200 g tenkých nudlí
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce medu
  • 3 – 5 lžic husté kysané smetany
  • 50 g rozinek
  • 25 g mandlí
  • 30 g ořechů
  • 100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)
  • 30 g kandovaného ovoce
  • 1 citrón
  • 1 lžička mleté skořice
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy.

Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut.

Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.