O umělém oplodnění se mezi lidmi moc nemluví, říká autorka knihy Jak na IVF Nina Aderito

2. listopad 2019

Nina Aderito dlouhá léta působila na klinice reprodukční medicíny a také napsala knihu Jak na IVF. Snaží se veřejnosti přiblížit citlivé téma, o kterém se často nemluví, a to je problém s početím. 

Jak na IVF je knížka o umělém oplodnění. Nina Aderito měla pocit, že na trhu taková četba pro veřejnost chybí. „Sama, když jsem v tom začala pracovat, tak jsem zjistila, že žádná taková publikace neexistuje. Odborná publikace, to jo, ale odborná kniha, která by to člověku jasně vysvětlila, není. Proto mě napadlo tu knihu dát dohromady,“ přibližuje autorka.

S kritikou se naštěstí zatím nesetkala a chodí k ní samé kladné reakce. „Každá čtenářka mi napíše vždycky něco jiného, co nevěděla, co se v knížce dozvěděla. Myslím si, že mezi veřejností se ještě moc o umělém oplodnění nemluví.“

A co si vlastně pod umělým oplodněním představit? „Umělé oplodnění je pomoc páru, kterému se nedaří počít přirozenou cestu. To znamená, že nastupují lékaři, kdy se odebírají vajíčka ženy, odebírají se spermie a potom v laboratoři se z toho vytváří embrya. Ale těch metod umělého oplodnění je víc,“ vysvětluje.

Statistiky ukazují, že pokud se páru nedaří otěhotnět, chyba je většinou na straně mužů. „V dnešní době, kdy odsouváme mateřství čím dál tím dál za hranice našeho plodného věku, tak už je to tak půl na půl,“ odhaduje Nina Aderito a upozorňuje, že u ženy po 42. roku života už jsou pouze dvě procenta na přirozené početí a zdravý porod dítěte.

Nepanikařte!

Nina zároveň radí párům, aby nikdy nepanikařily, pokud otěhotnění nějaký čas trvá. „To je ten první bod, kdy se člověk dostává do záhuby. Když to nejde dejme tomu půl roku, rok, tak je nejlepší dojít za vlastním gynekologem a říct mu, že se snaží o dítě a zkusit udělat takové ty klasické testy.“

Problémy s těhotenstvím si prošla i Nina, takže sama ví, jak těžké období to pro psychiku je. „Důležité je nemít v hlavě jenom to miminko. Ono je to strašně těžké, já jsem v tom byla úplně stejně. Ale tím si člověk strašně ubližuje a dostává se pod tlak, kdy vlastně tu léčbu jenom zhoršuje. Mně třeba pomohla čínská medicína. Těch možností je víc, vrhnout se na nový koníček, cestovat, cokoliv jiného, prostě odpoutat myšlenky, že to zrovna nejde. Většinou je problém hlavně v psychice,“ dodává Nina Aderito.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.