OBRAZEM: Novým prezidentem se stal Petr Pavel. Inaugurace proběhne 9. března

30. leden 2023 09:22

Čtvrtým prezidentem v historii České republiky se stal bývalý armádní generál Petr Pavel. Svého protikandidáta Andreje Babiše porazil o skoro milion hlasů.
 

Podle výsledků byl v Praze rozdíl mezi oběma prezidentskými kandidáty nejmarkantnější. Pavla volilo 502 438, tedy 76,37 procenta hlasujících, Babiše 155 501, tedy 23,63 procenta voličů.

Nově zvolený prezident České republiky Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. V sobotu to oznámila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09.

Pavel, který na Hradě vystřídá dosavadního prezidenta Miloš Zemana, složí svůj slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS. Zemanovi končí funkční období 8. března.

Petr Pavel řekl v rozhovoru pro Radiožurnál, že chce rozptýlit obavy, které se rozšířily během kampaně, a chce dát jasně najevo, že je připraven naslouchat všem včetně opozice.

„Dám opozičním politikům, kteří zdůrazňovali, že s nimi vláda nekomunikuje, jasně najevo, že jsem připraven s nimi komunikovat. Chci jim dát prostor, aby mi vysvětlili, v čem mají za to, že je vláda nevyslyšela a podle jejich názoru měla.“ 

Celý rozhovor najdete na zpravodajském serveru iRozhlas.cz.

autor: | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio