Obří kompostér Rocket se v Pražské tržnici postará o bioodpad ze zeleninového trhu i restaurací. Co tady vznikne, to tu také zůstane

8. listopad 2021

Pražská tržnice se snaží fungovat udržitelně a ekologicky. Proto v areálu nově funguje velkoobjemový nerezový kompostér na bioodpad. Jmenuje se Rocket a jeho název je docela přiléhavý, raketu opravdu trochu připomíná. Využívat ho budou hlavně prodejci ovoce a zeleniny, časem i restaurace a kavárny.

Bioodpad z Haly 22

Organický odpad byl dosud svážen v klasických hnědých popelnicích. V hale číslo 22, kde sídlí zeleninový trh, se jich za týden naplnilo šest. Unikátní kompostér Rocket zvládne zpracovat ještě větší množství. „Je to vlastně takový nerezový válec, který uvnitř obsahuje hřídel, ta se otáčí. Je to plně automatizované, to znamená, že opravdu stačí jenom otevřít víko, vsypat bioodpad. Pak se ještě vsypává nějaký suchý materiál, což je obvykle štěpka nebo hobliny, aby tam vzniklo to správné prostředí. A měli jsme tam zástupce jak uhlíku, tak dusíku,“ přibližuje Soňa Houžvová z obecně prospěšné společnosti Kokoza.

Právě Kokoza zajistí odborný dohled a obsluhu stroje. Kompostování ovšem vyžaduje od prodejců dodržování určitých pravidel. „My je budeme žádat, aby tam vyhazovali bioodpad už přetříděný. Ve smyslu toho, aby nebyl s pytlíky nebo gumičkami, s věcmi, co tam nepatří,“ dodává mluvčí Pražské tržnice Kateřina Písačková.

Velkoobjemový kompostér Rocket v areálu Pražské tržnice

Sofistikované kompostovací zařízení Rocket získala Kokoza z Anglie. Zatím bude zpracovávat pouze rostlinný odpad z Haly 22, do budoucna se tu zrecykluje také gastronomický odpad nebo kávová sedlina z kavárenských provozů.

Kompost bude laboratorně otestován a následně oficiálně registrován jako hnojivo. Využije se pak na hnojení rostlin a zeleně přímo v areálu Pražské tržnice. Jednoduše, co tady vznikne, to tu také zůstane.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio