Práce je to nejdůležitější v mém životě, říká Jiří Suchý. Humor mu pomáhal i v nejtěžších chvílích

8. srpen 2017

Jiří Suchý odjakživa toužil být komikem. Humor do jeho života patří a spolu s divadlem mu pomáhal i v nejtěžších obdobích jeho života. Před časem oslavil 85. narozeniny a jak nám v rozhovoru před několika měsíci prozradil, je stále workoholik.

Jiří Suchý hraje v divadle už 57. sezónu a považuje se za ta léta za odborníka na humor: „Opravňuje mě k tomu to, že za těch 57 let jsme nehráli jedinej smutnej kus a diváci prořehtají celej večer, tak se považuju za odborníka na humor právem. Je vědecky dokázáno, že smích prodlužuje život, vždycky jsme si po představení říkali, že teď budeme na světě zase o tejden dýl.“ Díky humoru prý taky Jiří Suchý nebyl nikdy nijak zvlášť nemocný.

Jiří Suchý divadlem žije, není jen herec, ale i režisér anebo kostymér: „Poslední dobou všechno režíruju, protože já tam režíruju zadarmo a s láskou. Ale při představeních se mi stává, že nezvládnu všechno tak dokonale, jak bych si přál, takže když přijde místo, kde si nejsem jistej, tak tam mám trému a ta mi moc nepomáhá. Ale já jsem si vymyslel způsob, jak z toho ven. Dělám to, že zastavím hru a řeknu: tak a teď jsem to splet. Zůstaňte tady po představení a já vám to zazpívám znovu. Lidi se smějou a mají radost, protože tohle by v Národním nezažili. Stává se to hlavně při premiérách, kdy do poslední chvíle kontroluju ostatní a na sebe mám nejmín času. Už se z toho stává pomalu tradice.“

Čtěte také

Bez práce si svůj život nedovede představit. „Já jsem workoholik, práce, to je ohromná věc. Trochu to možná přeceňuju, ale mně práce ze všeho vytáhla a dodneška je to nejdůležitější element v mém životě,“ přiznává. Třeba to ráno, kdy přišel k nám do Karlína na domluvený rozhovor, stihnul ještě vymyslet kostým pro svou postavu ve hře Skleněné prkno.

Své narozeniny slaví třemi speciálními představeními v Semaforu. „Já jsem notorickej neslavič. A představte si, že za mnou přišli, abych to oslavil v O2 aréně! Tak to jsem naprosto odmítl,“ říká.

Jiří Suchý vzpomíná i na to, jak jako kluk prožíval válku, která pro něj byla vlastně dobrodružstvím, na to, jak musel překonat smrt svého dítěte i manželky, a vysvětluje, proč se mu nelíbí jeho filmy. Poslechněte si celý rozhovor v našem archivu, nebo se podívejte na video, kde uvidíte i to, co se do vysílání nevešlo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.