Praha 6 vydala knihu receptů ze školek. Kmotrou se stala kuchařka, která tu vaří přes 50 let

14. duben 2022

Čerstvé ovoce a zelenina se dnes ve školních jídelnách objevují častěji než dřív. Zdravou stravu často vyžadují rodiče i zřizovatelé škol. Radnice Prahy 6 ve spolupráci s mateřskými školami proto vydala kuchařku receptů. Kmotrou knihy se stala paní Věra Kopecká, která ve školce Arabská ve Vokovicích vaří už 55 let - od roku 1967.

„Dneska si objednáte úplně všechno, když nám nejde škrabka, můžeme objednat oloupané brambory. Dříve nám přivezli třeba deset pytlů a ty jsme měly až do jara. Získávaly jsme jídelníčky z Národního výboru, takže se na všech školkách v Praze 6 vařilo skoro stejně. Mohly jsme si to upravit, když jsme neměly ty potraviny, protože nebylo všechno hned k dostání,“ vzpomíná Věra Kopecká.

Na křtu kuchařky se sešli - Roman Vaněk, Marie Kubíková, Věra Kopecká, Jaroslava Stachová, Eva Kalembová, Kateřina Rašková, Ondřej Kolář, M. Pospíšil

Sama také dětem každý den obědy rozdává. Podle paní učitelky Evy Ebenové tu dětem chutná a paní kuchařku mají moc rády: „Paní Kopecká je pro mě takovým příkladem toho, že když je člověk obklopen malými dětmi, tak mu to dodává energii. Protože za celou tu dobu vypadá pořád stejně.“

Třináct mateřských škol v Praze 6 také využívá finanční podporu určenou na spolupráci s nutriční terapeutkou, která pomáhá školkám najít vyvážené a přitom časově i finančně dostupné recepty. A právě takové recepty se staly základem pro kuchařku Hravě a zdravě - Recepty šestkových školek.

Poslechněte si celou reportáž ze školky Arabská.

Spustit audio