Praha by mohla mít první klimaticky neutrální čtvrť. Teplem by ji zásobovalo nové Energocentrum v Bubenči

6. říjen 2022 12:57

Rada hlavního města Prahy schválila studii, podle které by nová čtvrť Bubny-Zátory mohla být nezávislá na plynu nebo uhlí a využívat tepla a chladu z Energocentra plánovaného u Ústřední čistírny odpadních vod v Bubenči. 

Čtěte také

Energocentrum je jedním ze záměrů, na jejichž konci by měla být Praha nezávislá na ruském plynu. V budoucnu by mohlo být Energocentrum v Bubenči využíváno i pro topení a chlazení Vltavské filharmonie, která vyroste u řeky v blízkosti stanice metra Vltavská. Projekt Energocentra se rodí zhruba dva roky.

„Využívá teplo odpadních vod, které se čistí na Císařském ostrově. Každou vteřinu čistírnu opouští tři metry kubické vyčištěných odpadních vod, které mají i v nejchladnějších měsících teplotu vyšší než deset stupňů. Máme obrovskou příležitost využít tuto vodu pro získávání tepla až pro třetinu Prahy. Funguje to s úspěchem už desítky let v Dánsku nebo ve Švédsku a není důvod, aby tomu tak nebylo i u nás. Splašky jsou navíc jediná surovina, které bude mít Praha vždy dostatek,“ říká první náměstek pražského primátora Petr Hlaváček z hnutí STAN.

Čtvrť pro 25 tisíc lidí

Nová městská čtvrť Bubny-Zátory má v budoucnu vzniknout místo jednoho z největších brownfieldů uvnitř města, který má rozlohu více než sto hektarů. Domov zde najde až 25 tisíc obyvatel a postaví se 11 tisíc bytů.

První domy by mohly začít vznikat v roce 2025, úplné dokončení se předpokládá v roce 2040. Pro tak velké a komplikované území nechalo město zpracovat podrobný plán umístění zásobovacích sítí a další technické infrastruktury.

Jedním z klíčových témat studie je právě prověření zásobování území Bubny-Zátory teplem. Studie je zpracována ve dvou variantách. První počítá s využitím současného konvenčního zásobení teplem z centrálního systému, druhá právě s využitím zdroje tepla/chladu z nového Energocentra poblíž ústřední čistírny.

Studie dále prověřila možnost zásobování jednotlivých bloků teplem i chladem, a co je podstatné – prověřila také možnost průchodu páteřního potrubí skrze území ke kolektoru Hlávkův most tak, aby v budoucnu bylo možné připojit na Energocentrum i centrální část Prahy. Rozvoj technické infrastruktury v Bubnech bude na základě této studie koordinovat Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související