Pražský magistrát připravil pro předškoláky program prevence proti úrazům

15. březen 2012

Až 300 dětí, z nichž největší část ještě ani nechodí do školy, ročně zemře v metropoli na následky úrazů. Pražský magistrát proto připravil projekt nazvaný Bezpečnostní průprava dětí předškolního věku.

Projekt seznámí děti s riziky, které na ně číhají téměř všude, ať už doma, při cestě do školy nebo v přírodě. Proto do mateřských školek zavítají záchranáři, kteří povedou přednášky.

"Budeme děti upozorňovat na to, že můžou upadnout ve vaně, nadechnout se vody a už se nedovolají rodičů. Nebo venku vletí pod auto, spadnou z prolézaček nebo někde sní něco jedovatého v lese apod. Protože se ukazuje, že se rodiče čím dál méně v tomhle směru dětem věnují. Teď všichni usilovně pracují a na děti je míň času," říká radní pro oblast školství, sport a volný čas Helena Chudomelová.

Pilotní projekt, který už vyzkoušela Mateřská škola Tyršovka, pražský magistrát do dvou týdnů vyhodnotí a zaměří se na jeho případné vylepšení. Do konce března pak všechny státní školky v Praze obdrží nabídku zúčastnit se tohoto programu. Ten bude velmi atraktivní, kromě zmíněných přednášek záchranáři totiž do školek přinesou i figurínu dítěte s vyjímatelnými orgány.

"Malé děti uvidí, jak vypadá mozek, jak to v nich vlastně vypadá, a měly by se dozvědět, co se stane, když si třeba zlomí ruku nebo právě někde upadnou. Také si budou moci prohlédnout sanitku, protože někdy to pro ně může být šok, když jsou nějaké nehody. Tak aby viděly že to není nic hrůzostrašného."

Nebudou chybět ani ukázky toho, jak pomoci zraněným osobám.

"Ovázat ruku třeba při krvácení nebo, teď už se neposkytuje dýchání z úst do úst, teď se to dělá jinak, ale na tohle jsou ony ještě malé. Takže spíš takové to ovázání nebo když si někdo vymykne kotník, tak co udělat."

Stranou nezůstanou ani rodiče. Ti si ve školkách budou moci vyzvednout brožurky, ve kterých najdou tipy, jak předcházet nežádoucím úrazům svých dětí.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio