Pražští hasiči vyjeli na trojský kanál. Na vodě zasahují často, každý z nich musí projít pravidelným výcvikem

7. září 2022 10:46

Pro pražské hasiče je až do konce roku prioritou dohlížet na bezpečnost v Česku kvůli našemu předsednictví v Radě Evropské unie. Kvůli tomu musí například odložit velká taktická cvičení. Menší výcviky ale pořádají dál. Třeba na závodním kanálu v pražské Troji, kde si zkoušeli záchranu tonoucího člověka.

V klidné části kanálu v Troji mají hasiči připravené čluny, pod vedením instruktora Václava začínají výcvik a pouští se na divokou část.

„Každý hasič musí projít aspoň jednou ročně výcvikem, protože zásahy na vodě nejsou pro všechny hasiče úplně běžné. Směny sem postupně najíždějí a všichni hasiči si vyzkouší ovládání lodě na klidné vodě, v divoké vodě, potom práce s paddleboardem, protože ten používáme při záchraně tonoucích,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„A poslední věcí v divoké vodě je záchrana tonoucího. To je taková asi nejtěžší možná disciplína, kdy ten hasič musí skočit pro tonoucího do rozbouřené vody a nějakým způsobem ho zachránit,“ dodává.

Výcvik je zaměřen na manipulaci a ovládání raftů, zároveň hasiči převzali nový člun Pioner Multi, který jim darovala firma Pražské vodovody a kanalizace. Jedná se o pevný člun, v přední části má manipulační prostor pro případnou záchranu osob z vody.

Nový člun pražských hasičů má v přední části manipulační prostor pro případnou záchranu osob z vody

„Je určen pro potápěčskou skupinu, tedy zase pro práce na vodě, ať už pro ty záchranářské nebo práce například s nornými stěnami. Má výklopnou příď, která pak slouží k lepší činnosti a manipulaci na vodní hladině,“ upřesňuje ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

„Zasahujeme často a jedno z těch specifických rizikových míst jsou samozřejmě pražské mosty, protože z mostu buď někdo spadne, nebo tam někdo skočí. Samozřejmě, že pak máme řadu zásahů, které souvisí s provozem lodí v Praze a nejčastěji jsou to samozřejmě nehody s únikem ropných produktů,“ popisuje.

Na trojský kanál se spolu s hasiči vypravila i reportérka Kristýna Vašíčková

Pravidelných výcviků čeká pražské hasiče do konce roku ještě několik. Přímo na trojský kanál se s nimi vydala i reportérka Kristýna Vašíčková, poslechněte si její reportáž.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio

Související