Přehled: Co se mění od 17. května? Otevřou zahrádky restaurací, kulturní akce venku budou možné pro 700 lidí

10. květen 2021

Otevření zahrádek restaurací, konec rotační výuky na prvních stupních ZŠ, povolené venkovní kulturní akce pro 700 lidí nebo návštěvy v nemocnicích. Přečtěte si, co všechno se od 17. května mění.

Ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na twitteru uvedl, že od pondělí 17. května budou smět otevřít zahrádky restaurací. „Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, případně samotestů nebo prodělal covid-19,“ uvedl Havlíček. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

„Vycházíme z doporučení epidemiologů, kteří mají k dispozici modely vývoje pro rozvolnění  koho to zasáhne nebo jak moc je daná oblast riziková. Koreluje se to i s daty o vývoji epidemie, které dodávají kolegové z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). U zahrádek to mělo lehký průběh. Venkovní prostor je natolik bezpečný, že by to nemělo být rizikem,“ okomentoval rozhodnutí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Návštěvy v nemocnicích

Od pondělí 17. května budou v nemocnicích a sociálních zařízeních znovu povoleny návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích.

Ministr uvedl, že návštěvy jsou povoleny s hygienickými pravidly. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, směly trvat nejdéle půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby.

Školní výuka

Změny se týkají také škol. První stupeň základních škol přejde v celém Česku od 17. května na výuku bez rotací, druhý stupeň ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v šesti krajích a Praze.

Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování na druhém stupni v celé České republice. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání. Poslední květnový den vláda také počítá s obnovením škol v přírodě.

Příští týden se bez rotací začnou učit starší školáci v krajích s lepší epidemickou situací, a to v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Praze.

Pořádání kulturních akcí

Od 17. května bude také povoleno pořádat kulturní akce venku maximálně pro 700 návštěvníků. Nutno bude splnit podmínky, jako je negativní PCR test, 14 dní od očkování nebo maximálně 90 dnů od prodělání covidu-19.

Akce uvnitř zatím nebudou možné: podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k tomu ale dojde od 24. května. Maximální počet účastníků uvnitř bude 500, venku se limit zvýší na tisíc.

Zoologické zahrady

Zoologické či botanické zahrady budou moci podle Arenbergera smět od 17. května naplnit kapacitu na 50 procent. Zahrady nyní mohou venkovní prostory naplnit jen na 20 procent, vnitřní pavilony nesmějí být veřejnosti přístupné.

Zoologické a botanické zahrady, arboreta a jiné typy zahrad a parků mohly obnovit provoz od 12. dubna.

zdroj: iRozhlas
Spustit audio