Na Pražském hradě se v pondělí večer rozhořely svíčky za oběti koronaviru. Bylo jich skoro 30 tisíc

11. květen 2021

Přesně 29 711 svíček zapálených na nádvořích Pražského hradu připomnělo v pondělí večer oběti pandemie koronaviru – tolik lidí podle údajů ministerstva zdravotnictví podlehlo nemoci covid-19 k nedělnímu dni. Pietního aktu se zúčastnil také prezident Miloš Zeman, který společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou zapálil první svíčku.

Prezident Miloš Zeman zahájil pietní akci výzvou k minutě ticha. V krátkém projevu ocenil práci zdravotníků během pandemie koronaviru, zaslouží si podle něj poděkování.

Svíčky jsou umístěné v plastových kelímcích.

Zeman také doplnil, že za smrt některých z nich neseme odpovědnost my sami, a to svou lhostejností a lehkomyslností. „A zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně,“ uvedl. Doufá, že se z toho lidé poučili a budou se dál chovat s pokorou. Závěrem vyjádřil naději, že nejpozději v září tohoto roku především díky masivnímu očkování epidemie v Česku skončí.

Plochu mezi katedrálou svatého Víta a Hradem téměř celou zaplnily bílé svíčky v plastových pivních kelímcích. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Víta Nováka to bylo jednak proto, aby je nezhášel vítr a zároveň, aby zachytily i rozteklý vosk. Kvůli větru byly k dlažbě přilepené i páskou. Další svíčky byly také na prvním a druhém nádvoří a lemovaly i všechny vstupy na Hrad.

Svíčky lemují i cestu z Hradu.

Přípravy zabraly celé odpoledne. Od 20. do 22. hodiny doprovodila pietu i hudba Hradní stráže. Dvě hodiny před půlnocí, už za úplné tmy, se na krátkou chvíli zhasnula osvětlení uvnitř nádvoří. Svíčky hořely do půlnoci, do kdy mohli do areálu Pražského hradu zamířit i návštěvníci.

autor: Eva Mikulka Šelepová | zdroj: iRozhlas
Spustit audio