Přeplněné odpadkové koše a nepořádek na sídlišti Krč. Praha 4 řeší problém s úklidovou firmou

22. srpen 2023 09:29

Obyvatelé sídliště Krč v Praze 4 si stěžují na nepořádek v ulicích a přeplněné odpadkové koše. Podle radnice je problém na straně úklidové firmy. Kvůli chybějícím zaměstnancům nestíhá koše vyvážet a hrozí jí od městské části pokuta.

Čtěte také

„Tady jsem našel plechovku od piva, hodím ji do koše, co tady jsme po dlouhý době objevili. A ten je ještě k tomu rozbitý, vylomený z držáku, je tady opřený, když asi foukne vítr nebo něco, tak to z toho stejně upadne,“ popisuje zdejším obyvatel Martin Vtípil, se kterým procházíme pěší zónou na sídlišti Krč.

Bydlí tu tři roky a na nepořádek upozorňuje místní radnici dlouhodobě. Podle něj je v lokalitě málo odpadkových košů. „Jde právě o pěší zónu, která vede od zastávky Zálesí k Lidlu nahoru. Je tady strašně laviček a oproti nim hrozně málo košů,“ vysvětluje.

Porušení smlouvy ze strany úklidové firmy

Situace se podle něj pravidelně zhoršuje o víkendech a také teď v létě, kdy jsou lavičky více využívány. Vedení Prahy 4 o situaci ví, několik lidí si dokonce na nepořádek stěžovalo přímo na úřadě. Problém je podle radnice na straně úklidové firmy, se kterou má smlouvu.

Čtěte také

„Důvodem přeplněných odpadových košů jsou personální problémy, které má svozová firma,“ uvedl mluvčí městské části Jiří Bigas. Jméno firmy nezmínil, radnice ji však chce za porušení smlouvy udělit pokutu.

„Praha 4 již připravuje, v souladu se smluvním ujednáním, restriktivní kroky proti firmě, která má svoz odpadových košů na starost. Aktuální nevyhovující stav nehodláme tolerovat,“ dodal mluvčí. O výši pokuty by měl úřad rozhodnout do konce srpna.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio

Související