Připomeňte si ve vysílání Rádia Praha Tinu Turner, připravili jsme pro vás záznam koncertu z roku 2009. Zpěvačka zemřela ve věku 83 let

25. květen 2023

Ve věku 83 let ve středu po dlouhé nemoci zemřela americko-švýcarská zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem Tina Turner. S odkazem na její mluvčí to uvedla stanice Sky News. Připomeňte si Tinu Turner ve vysílání Rádia Praha. Po 19. hodině vám nabídneme záznam koncertu z roku 2009, který vznikl během jejího turné Tina!: 50th Anniversary Tour.

„Královna rock’n‘rollu zemřela dnes ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Svět s ní ztratil hudební legendu a vzor,“ cituje z prohlášení mluvčí.

Turner se proslavila jako interpretka hitů Simply the Best, We Don't Need Another Hero, Typical Male či titulní písně z bondovky Golden Eye. Zpěvačka proslula odvážnými kostýmy a energickým vystupováním, její koncerty bývaly velká show.

„Rocková babička“, jak zní asi nejčastější zpěvaččina přezdívka, prodala přes 200 milionů desek. Získala mimo jiné 12 cen Grammy (včetně ceny za celoživotní zásluhy) a vstoupila do rokenrolové Síně slávy.

Odchod legendy komentovaly osobnosti ze světa showbyznysu i Bílý dům. Fanoušci před jejím domem zapalují svíčky. 

„Tina byla jedinečnou a pozoruhodnou přírodní silou se svou odolností, neuvěřitelnou energií a obrovským talentem,“ uvedl Roger Davies, který byl 30 let jejím manažerem.

„Od prvního dne, kdy jsem ji v roce 1980 potkal, si naprosto věřila, zatímco málokdo jiný jí v té době věřil... Bude mi velmi chybět,“ dodal podle BBC News Davies.

Odchod mé úžasné přítelkyně Tiny Turner mě velmi zarmoutil. Byla to skutečně nesmírně talentovaná umělkyně a zpěvačka. Byla inspirativní, vřelá, vtipná a velkorysá. V mládí mi velmi pomohla a nikdy na ni nezapomenu, napsal na twitteru Mick Jagger a připojil dvě společné fotografie.

Americká zpěvačka Gloria Gaynor, která se rovněž proslavila v 60. letech, podle BBC News uvedla, že Tina Turner „vydláždila cestu mnoha ženám v rockové hudbě, černým i bílým“. Poctu jí vzdali také modelka Naomi Campbell, basketbalová legenda Magic Johnson a zpěvačky Kelly Rowland a Ciara.

Bílý dům označil smrt zpěvačky za „velkou ztrátu“. „Byla ikonou, hudební ikonou, která ve své kariéře zažila mnoho skvělých okamžiků,“ uvedla mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.

zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio