Proč ježci žvýkají nedopalky? Nová výstava Planeta Praha v CAMPu ukazuje metropoli očima živočichů

21. březen 2024 13:40

Vypráví příběh o pražské přírodě trošku jinak, než jsme zvyklí. To je podtitul výstavy s názvem Planeta Praha, která dnes začíná v Centru architektury a městského plánování. Podrobnosti zjišťovala létající redaktorka Sabina Vosecká.

„Chtěli jsme se podívat na urbanismus Prahy, ale ne očima těch tradičních obyvatel, ale očima zvířat a přírody obecně, takže flóry a fauny,“ vysvětluje vedoucí Centra architektury a městského plánování Štěpán Bärtl.

„Je to tady hodně zaměřené i pro děti, aby se přišly podívat a zjistily, jakým způsobem vlastně dokážeme v Praze koexistovat s těmito jinými druhy,“ dodává.

Výstavu, která potrvá až do 1. září, připravil CAMP ve spolupráci s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Velkoplošná projekce bude představovat pomyslné okno do vybraných pražských biotopů, razantní změnou prošlo i atrium, které se stalo apokalyptickou džunglí.

Výstava Planeta Praha proměnila i atrium v CAMPu

Planeta Praha se snaží zábavnou formou prezentovat fakta, která mohou být pro mnohé návštěvníky překvapivá. Třeba to, že v pražských kanalizacích žije odhadem přes pět milionů potkanů. Nebo že ježci a další zvířata žvýkají nedopalky od cigaret a roztírají je po celém těle, nikotin totiž funguje jako repelent proti blechám a klíšťatům.

CAMP ale plánuje i řadu dalších akcí pro veřejnost. „Chceme intenzivně rozjet nový cyklus, kterému říkáme CAMP TOUR, a ukazovat zajímavá místa v Praze lodí, tramvají, pěšky nebo na kole.“

Poslechněte si další podrobnosti v reportáži.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související