Proč nemůžeme zhubnout? Překážky a mýty o hubnutí.

16. září 2015

Polovina dospělých v České republice váží víc, než by měla, a počet obézních lidí dokonce stoupá. Jaké překážky lidem brání zhubnout? Vysvětluje psycholožka a výživová poradkyně Zuzana Douchová.

Při každé změně je potřeba připravit se na možné překážky, které mohou vést k ukončení změny a k návratu k původnímu chování. „Překážky jsou vnitřní a vnější a jsou to také mýty, které o hubnutí kolují. Těm my věříme a často je praktikujeme,“ říká Zuzana Douchová.

Mýtus - diety a hladovění

Podle Zuzany Douchové je potřeba změnit životní styl a nedržet diety. Ty fungují pouze krátkodobě: „Čím častěji tyhle diety držíme a hladovíme, tím pomalejší metabolismus máme, tím máme méně svalové hmoty a tím víc přibíráme při normálním stravování.“

Mýtus - jídlo naposledy v 17 hodin

Když se najíme v 17 hodin, většinou to pak večer dopadne tak, že kolem desáté jdeme a vyluxujeme ledničku. Ideální je najíst se 2 – 3 hodiny před spaním.

Psycholožka a výživová poradkyně Zuzana Douchová ve studiu Reginy

Lidem často ve zhubnutí brání i jejich nereálná očekávání. Chtějí mít všechno pod kontrolou, což obvykle není možné splnit. Pak rezignují a nadále se drží nevhodného životního stylu.

Někteří lidé mají i nezdravý emoční vztah k jídlu. Jídlo je často naším jediným zdrojem uvolnění, potěšení energie. Jídlem se odměňujeme a nahrazujeme jím často chybějící lásku,“ říká Zuzana Douchová. Pokud situaci neumíme řešit sami, je dobré vyhledat odborníka.

Poslechněte si

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.