Prošel kosmickým výcvikem a může vyrazit do vesmíru. Tajným pasažérem družice Planetum1 je Hurvínek

11. duben 2022

Po Krtečkovi se do vesmíru podívá další český hrdina dětských srdcí – Hurvínek. Vydá se tam na palubě družice Planetum1. O jejím vyslání se ví už od loňského roku, speciální pasažér byl ale odtajněn až nyní. Při mimořádné tiskové konferenci to oznámila ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová spolu s ředitelem Planetária Praha Jakubem Rozehnalem.

Hurvínek mezitím jako správný kosmonaut poctivě plnil kosmický výcvik. A jelikož zdolal i přetížení 16G v ose Y, byl připuštěn k letu. Do vesmíru se tak na počátku léta podívá dva centimetry vysoká skleněná figurka ze sklářské dílny Košler.

Jeden z prototypů skleněného Hurvínka-kosmonauta
Hurvínek ve skafandru

„Spejbl a Hurvínek jsou hvězdami nejen na pódiu našeho divadla, ale jsou po nich pojmenovány i dvě skutečné malé planetky, nebo chcete-li hvězdy. Nyní bude mít Hurvínek šanci podívat se na ně z paluby družice, která vystoupá do stratosféry naší planety. Již prošel kosmickým výcvikem a začátkem léta ho čeká jeho asi největší dobrodružství,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Družici vynese do kosmu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Náleží do třídy takzvaných cubesatů, tedy malých družic složených z „kostek“ o standardizovaných rozměrech 10 x 10 x 10 centimetrů.

Čtěte také

„Myslím, že jsme první organizací svého druhu na světě, které se něco takového povedlo,“ řekl před nedávnem v našem studiu ředitel organizace Planetum Jakub Rozehnal. Družice bude mít důležitou funkci jako studijní projekt, v pražském planetáriu totiž vznikne řídící centrum, které budou navštěvovat školy. Žáci budou mít možnost s družicí přímo komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy.

Poslechněte si reportáž Sabiny Vosecké.

Divadlo Spejbla a Hurvínka a vesmír:

• Po Spejblovi a Hurvínkovi jsou pojmenované dvě hvězdy/planetky
• Jména Spejbla a Hurvínka donesla sonda InSight až na Mars
• Do vesmíru se Spejbl a Hurvínek podívali i ve svých hrách: Se Spejblem do stratosféry (1932), Spejbl na Venuši (1956) a Hurvínek ufonem (1997)

autor: | zdroj: Divadlo Spejbla a Hurvínka
Spustit audio