Radní Prahy odvolali všechny členy dozorčích rad Technické správy komunikací a Výstaviště

27. listopad 2018 12:46

Noví radní hlavního města na svém úterním druhém jednání odvolali všechny členy dozorčí rady Technické správy komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. 

Z dozorčí rady TSK vedení města odvolalo Lucii Svobodovou (ČSSD), Petra Novotného (ANO), Michala Pince (ANO), Ondřeje Mirovského (Zelení), Vladislavu Hujovou (dříve TOP 09), Romana Mejstříka (ANO), Petra Burgra (KDU-ČSL) a Romana Petruse (ČSSD).

Novými členy rady se stali náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), Jan Jílek, Martin Kala, Pavel Dobeš (STAN), Pavel Richter (TOP 09), Jiří Hoskovec (Piráti) a Jan Lička (Piráti).

‚Obměna po volbách je obvyklá‘

Nová pražská koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) na svém prvním zasedání odvolala také členy dozorčí rady Výstaviště. Do jejího čela letos v říjnu usedla exprimátorka Krnáčová. Ta podle svých slov o chystaném odvolání věděla předem.

„Věděla jsem o tom a nemám s tím problém. Po volbách je obvyklé, že se obměňují i lidé v orgánech městských firem,“ napsala pro server iROZHLAS.cz v SMS.

Dozorčí radu Výstaviště Praha kromě Krnáčové opustí Miroslav Šoukal, Karel Los a Tomáš Šusta. Do funkce se vrátí náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který v minulosti kvůli podle něj podezřelým machinacím ve firmě a neochotě bývalého vedení města je řešit z rady odešel. Dalšími členy budou Jiří Dohnal (Piráti), Petr Kubíček (TOP 09) a Petr Zeman (Praha Sobě).

Změny v dopravním podniku

Dozorčí rada městských firem volí členy představenstva, po personální výměně se tak dají očekávat i změny v exekutivních pozicích. Členové koalice vedle dvou zmíněných firem mluví i o chystaných změnách v dopravním podniku, v úterý se jimi zatím nezabývali.

Podle primátora se dopravní podnik a další městské firmy budou řešit později. „Další vlny změn v dozorčích radách jsou ještě v jednání, na všechny městské podniky se dostane,“ uvedl.

Dodal, že koalice chce dodržet zásadu, aby v orgánech seděli jenom lidé odborně zdatní v dané oblasti. „Je proto nutné hledat ty lidi, kteří jsou skutečně odborníci, a to zabere nějaký čas,“ vysvětlil. Do konce roku chce podle něho rada výměny dokončit.

Náměstek primátora a nový člen dozorčí rady Výstaviště Vyhnánek uvedl, že rada se v novém složení setká zřejmě ještě tento týden. „Nechci předjímat rozhodnutí dozorčí rady, ale změny v představenstvu společnosti očekávám,“ uvedl. Náměstek Scheinherr, který zasedne v radě TSK, uvedl, že předpokládá minimálně obsazení nyní volného místa v představenstvu.

TSK mimo jiné opravuje a čistí pražské komunikace. Loňský rozpočet firmy činil zhruba 6,2 miliardy korun. Loni se přeměnila z příspěvkové organizace města na akciovou společnost, ještě před transformací v ní zasahovali policisté, případ zatím není uzavřen.

Firma Výstaviště Praha vznikla v roce 2015 poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem Výstaviště s firmou Incheba. Má na starost správu a rozvoj areálu v Praze 7. V létě dozorčí rada kvůli podezřelým smlouvám odvolala tehdejšího předsedu představenstva firmy Pavla Klašku, od té doby je představenstvo bez šéfa.

Krnáčová se nechala do dozorčí rady zvolit s tím, že se na problémy Výstaviště, které, jak řekla, má v oblibě, zaměří.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio