Radní Vít Šimral o vzdělávání ukrajinských dětí v českých školách a o projektu venkovních učeben

Jak se zařazují do pražských škol ukrajinské děti a jak vypadá jejich výuka? Opravdu budou vznikat venkovní učebny? Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala pražského radního pro oblast školství, sportu a vědy Víta Šimrala ze strany Pirátů.  

Na území Prahy už je evidováno kolem 20 tisíc ukrajinských dětí, s příchodem lidí prchajících před válkou začali na školách také vznikat adaptační jednotřídky. „Kde se zaměřují hlavně na tu jazykovou adaptaci, co nejrychleji se naučit základní česká slovíčka. Kromě prostorových kapacit jsou druhou nejvíce ceněnou položkou ukrajinští pedagogičtí pracovníci. Ideální je mix ukrajinských i českých učitelek,“ vysvětluje Vít Šimral.

Mezi ukrajinským a českým vzděláváním podle něj není zásadní rozdíl. „Ukrajina je pochopitelně chudší země, tím pádem ta kvalita vzdělávání není tak vysoká jako u nás, chybí tam třeba materiální podmínky. Na druhou stranu se snaží projít reformou, pokud by jejich školství mělo dostatek financí a nebylo tak zatíženo korupcí, tak by na tom Ukrajina byla velice dobře.“ Pro školy vznikají také metodické materiály, jak s žáky mluvit o válce a předcházet konfliktům mezi žáky různých národností.

Možnost učit se venku

Pražské školy dostanou venkovní učebny, ty mohou vypadat různě. „Když se podíváme třeba na některá gymnázia, která využívají své zahrady, tak to jsou jednoduché boudy, které slouží jako výtvarný ateliér nebo třeba na výuku jazyků. Zároveň kromě venkovních učeben plánujeme využívat modulárních typů učeben, abychom rychle dokázali navýšit kapacity, půjde o komplexnější dřevostavby,“ popisuje Vít Šimral.

K čemu by měly venkovní učebny přispět? Jde opravdu o sto let starý nápad? Co je obsahem metodickým materiálů, které řeší to, jak mluvit s dětmi o konfliktu na Ukrajině? A jak budou vypadat připomínkové akce k 80. výročí operace Anthropoid? Poslechněte si celý rozhovor.