Radotín a Zbraslav bude spojovat nová lávka pro pěší a cyklisty. Původní lávka byla v havarijním stavu

25. duben 2022

Lávka v Radotíně přežila dvakrát rozvodněnou Berounku, teď ale podlehla demoličním strojům. Původní přemostění pro pěší i cyklisty z 90. let minulého století mělo řadu technických problémů. Mezi ně patřil třeba vyhnutý pylon nebo to, že se změnila její statika. Musela jít proto k zemi.

„Těším se, až bude nová lávka a možnost ji využívat k rekreaci a procházkám,“ říká jeden z radotínských občanů. Místo lávky je teď na místě pouze štěrkové podloží, které řeka obtéká. „Na to najedou jeřáby a bagry, které se používaly při demolici. V další fázi poslouží k tomu, že se tam znovu vztyčí podpěry, které jsou tady vedle nás. A budou sloužit při budoucí montáži lávky,“ vysvětluje místostarosta Radotína Miroslav Knotek z ODS.

V improvizované kanceláři stavbyvedoucího demoličních prací jsou na zdech výkresy lávky a Pavel Polák líčí, že původně chtěli lávku položit na provizorní podpěry. Když ale povolili lana, začala se kroutit. „Měli jsme záložní plán, variantu B, takže došlo ke kontrolovanému pádu lávky. Nejdříve šel pylon, pak i samotná lávka.“

Několik desítek tun tak šlo k zemi na štěrkové podloží. O kus dál už dělníci připravují železné podpěry, na které umístní lávku novou, která na místo dorazí v šesti částech. „Jakmile to svaříme, tak se celá lávka pomocí velkého jeřábu zvedne a usadí na připravenou spodní stavbu. Celých 86 tun zvedne jeden jeřáb,“ popisuje druhý stavbyvedoucí Nikola Pastirik.

Nová lávka za 50 milionů korun bude širší a pylon držící lana bude dvojnásobně vysoký. Z řečiště Berounky zmizí i betonové pilíře, které podpíraly starou lávku. Nové přemostění by se lidem mělo otevřít v polovině července.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio