Rozmarný králík
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na čtyři až šest porcí:
- hřbet a zadní stehna z 1 králíka
- 2 plné polévkové lžíce sádla
- 100 g slaniny
- 2 velké cibule
- 1 hlavička česneku
- 200 ml červeného vína
- 2 snítky rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
- alobal
Postup:
Cibuli, česnek i slaninu nakrájíme na plátky. Pekáč silně vymažeme sádlem a na dno poklademe polovinu připravené cibule, česneku a slaniny. Na tento základ položíme odblaněné, omyté a osušené porce králíka, osolené a opepřené. Na maso navrstvíme zbylou cibuli, česnek, rozmarýn a slaninu. Podlijeme malým množstvím vody a v předehřáté troubě, přikryté poklicí nebo alobalem, dusíme asi 20 minut.
Potom alobal odstraníme a pečeme při 180° C asi 30 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Před dohotovením přilijeme červené víno a pečeme zhruba ještě 15 – 20 minut, až se na mase vytvoří kůrčička.
Upečené maso rozdělíme na porce, obložíme plátky pečené slaniny a podáváme přelité vypečenou šťávou s rozdušenou cibulí a česnekem. Použitím červeného vína a rozmarýnu králík svou chutí připomíná zvěřinu.
Doporučená příloha: vařené brambory a nakládané okurky nebo zelenina, saláty z čerstvé zeleniny.
Poznámka: na podlití můžeme použít také bílé víno.
Celková doba přípravy cca 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka