Slavnostní bábovka
podle paní Mirky
Suroviny:
200 g másla
100 g sádla
6 žloutků
300 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
8 polévkových lžic mléka nebo smetany
1 kypřící prášek do pečiva
sníh z 6 bílků
1 citrón
3 polévkové lžíce kakaa
Postup:
Máslo a sádlo utřeme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme žloutky jeden po druhém a třeme tak dlouho, až hmota zbělá. Pak přidáme mouku, do které jsme promíchali kypřící prášek, mléko nebo smetanu a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z 6 bílků. Těsto rozdělíme na třetiny. První zůstane z původního těsta a nalijeme ji na dno sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Druhou obarvíme kakaem a nalijeme ji jako prostřední. Do poslední vmícháme citrónovou kůru i šťávu a nalijeme ji do formy na předešlé dvě vrstvy. Bábovku pečeme cca 1 hodinu při 150° – 160°C. Upečenou necháme 5 minut prochladnout a potom ji vyklopíme na drátěnou podložku a posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka:
Pro slavnostnější příležitosti můžeme vymaštěnou a vysypanou bábovkovou formu vyložit mandlemi nebo ořechy.
Celková doba přípravy cca 1 1/2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.