Smí se v galerii smát? Musí být umění vždycky krásné? I takové otázky si klade nová výstava v Atriu Žižkov

26. duben 2022

Nová výstava s názvem Pro(č) umění? v Galerii Atrium na Žižkově vezme návštěvníky do zákulisí umělecké tvorby. Snaží se také odpovědět na otázky, které si roky pokládali, a představí díla významných českých a slovenských umělců současnosti.

Na počátku byla stejnojmenná publikace, podílely se na ní galerie z Česka, Slovenska, Maďarska a Německa. Šlo o knihu otázek od široké veřejnosti a odpovědí umělců a odborníků.

„Výstava v Galerii Atrium je vlastně takovou 3D variantou, jsou tady některé z těch otázek a já jsem přizval současné umělce a umělkyně, aby na ty otázky reagovali nebo nám zapůjčili díla, která nám připadají jako vhodná odpověď,“ přibližuje kurátor Ondřej Horák.

Asi čtyřiceti otázkám napříč evropskými galeriemi dominovala ta na hodnotu uměleckých děl. „To znamená – jakou to má cenu? Nejlépe finanční, což je vlastně věc, na kterou se nedá odpovědět, protože hodnota díla se neustále proměňuje. Jak ta finanční, tak ta, kterou dílo má pro naši společnost. My na něj uplatňujeme jakýsi nový pohled, jak se společnost vyvíjí, je otázkou kvality toho díla, jestli vydrží a zůstává stále aktuálním nebo se v tom čase propadá.“

Zleva autoři David Böhm a Kakalík, kurátor výstavy Ondřej Horák, autoři Lucie Sceranková, Aleš Novák a Krištof Kintera

Poslechněte si celý rozhovor s kurátorem Ondřejem Horákem o výstavě Pro(č) umění?, kterou můžete v Galerii Atrium vidět do 25. září.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.