Smrt tatínka byla jako atomovka. Můj život to hodně poznamenalo, ohlíží se herečka Vendula Křížová

7. duben 2024

Tatínek jí dal lásku k přírodě, maminka k divadlu. Dlouholetá členka Divadla na Vinohradech sehrála během své kariéry desítky rolí. Jak ji proměnila role mateřská a jak s jejím životem zamávala náhlá smrt tatínka? I o tom herečka Vendula Křížová promluvila v pořadu Až na dřeň.

Vendula Křížová pochází z herecké rodiny, její maminka hrála celý život v Opavě divadlo. Tatínek byl dendrolog, specializoval se na černou břízu, kterou identifikoval. Pracoval v tamním arboretu. Bohužel ale velmi brzy zemřel.

„Smrt tatínka byla taková atomovka. Rodina se nám po jeho smrti rozprskla. Sestra odešla studovat, maminka hodně pracovala a já zůstávala sama. Můj život to hodně poznamenalo,“ přiznává.

Vendula Křížová

Ze školy rovnou do Divadla na Vinohradech

Po otcově smrti se její zájem ubíral především divadelním směrem. Přihlásila se na konzervatoř a během studií se otrkávala v ostravských divadlech. Po škole složila zkoušky na DAMU a zároveň jí Jiřina Jirásková nabídla angažmá ve Vinohradském divadle – vybrala si divadlo a zůstala v něm dodnes.

Vendula Křížová s Katkou Kubalovou

„Maminka mi fandila a vnímala to jako velkou příležitost. Ze začátku jsem se cítila v Praze hodně osamělá. Samotnou mě to tehdy zaskočilo, jak moc mi chybí spolužáci a vrstevníci.“

Důležitým mezníkem v životě Venduly Křížové bylo narození dětí. Dnes si nicméně užívá to, že už jsou větší a může se věnovat sobě. „Je to svobodné. Dovolím si myslet na sebe bez toho, aby to bylo na úkor někoho a něčeho. Najednou jsem tu já a je to moc příjemný pocit.“

Kdy se Vendula Křížová dobře poznala? Proč o sobě říká, že je těšič? Kde ráda tráví volný čas? A co se snažila naučit své děti? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.