Spolek Hájovna propojuje obyvatele okolí pražské Cibulky. Sídlí v historické památkově chráněné hájovně

10. červen 2024

Na počátku byla snaha obyvatel zachránit okolí lesoparku Cibulka před neuváženou zástavbou. Pak se rozhodli společně založit nový spolek, který všechny místní obyvatele sjednotí. V převážně vilové čtvrti si tak lidé k sobě našli cestu a společně prožívají volný čas. Spolek Hájovna dnes sídlí v historické památkově chráněné hájovně, která tak znovu ožila různými akcemi pro veřejnost.

Spolek Hájovna v roce 2015 založili obyvatelé a sousedé z vilové čtvrti Na Cibulkách v Praze. Znali se z mnoha protestních akcí proti necitlivě plánované zástavbě okolí. Nakonec se několik protestujících menších spolků domluvilo, že se sjednotí a budou naopak fungovat jako propojující komunitní centrum pro všechny obyvatele této lokality.

Od roku 2017 spolek spravuje zrekonstruovanou historickou budovu místní cibulecké hájovny, na jejíž rekonstrukci aktivně spolupracoval. Jedná se navíc o jedinou zachovalou funkční nemovitou památkou z díla Leopolda Leonharda Thuna von Hohensteina. Ostatně zachování odkazu tohoto pasovského biskupa je jedním z hlavních cílů spolku, stejně tak podílet se na zachování a ochraně přírodního parku Košíře-Motol pro jeho přírodní, krajinné a estetické hodnoty. Romantický park biskupa Hohensteina, který je součástí přírodního parku Košíře–Motol, je ve vlastnictví města, na historickou cibuleckou hájovnu navazuje a tím také umocňuje možnost využívání celého zrekonstruovaného objektu.

Co více si přát pro setkávání

Celý areál je vítaným zázemím rodin s dětmi, ale je otevřený pro všechny věkové skupiny. Spolek Hájovna tu pravidelně pořádá nejrůznější akce pro veřejnost. Nechybí různé přednášky a procházky s historickým výkladem po okolí, v areálu probíhají dětské zájmové kroužky, jóga pro seniory, cvičení pro maminky s dětmi, výuka češtiny pro uprchlíky z Ukrajiny, výstavy, venkovní promítání a mnoho dalších.

Komunitní zahrádka prospívá díky společné péči lidí, kteří hájovnu využívají

Vnitřní prostory nabízí veškeré zázemí včetně novinky letošního roku – krb na peletové dřevo, který zpříjemní atmosféru především v zimních měsících. Stručně řečeno, na akcích tu doslova pocítíte čilý komunitní a kulturní život. Ostatně pravidelně sem dochází okruh přibližně 800 místních obyvatel.

Zahrádka s výhledem do lesoparku

Venkovní prostory jsou naopak využívané především na jaře a v létě. Kromě pískoviště a venkovního posezení pro maminky jsou raritou společně udržované záhony v komunitní zahrádce. O některé záhonky převážně se zeleninou se se starají děti ze školky. O jiné naopak ten, kdo má zrovna čas. Záhonky ale překvapivě působí velmi udržovaně a každou chvíli tu dozrává něco k zakousnutí.

Kousek dál jsou záhony s krásně kvetoucími květinami. Mezi nimi je i menší keř kalina, který Spolku Hájovna věnovaly seniorky z Ukrajiny. Ty do hájovny dochází na kurzy češtiny.

Ovšem každého asi překvapí dvě slepičky, které se v areálu volně prochází. Pražské děti mají alespoň možnost občas najít v okolí vajíčka a poučit se o věcech, které jsou pro děti na vesnicích samozřejmostí.

Když dnes do Spolku Hájovna přijdete, cítíte tu puls života a přátelskou atmosféru. Vše funguje. Rozjezd ale vůbec nebyl jednoduchý a udržet chod z finančního hlediska je ještě obtížnější. Díky cílevědomosti a organizačním schopnostem projektové manažerky Markéty Fléglové, předsedkyni spolku Dagmar Šormové a mnoha dalším obětavým dobrovolníkům, je dnes Spolek Hájovna skutečným centrem života místní cibulecké komunity.

Spustit audio