Staré židle, propuštění zaměstnanci. Hotel Praha na Hanspaulce zřejmě končí

19. leden 2013

Pětihvězdičkový Hotel Praha na pražské Hanspaulce zřejmě končí. Rozlehlou budovu, která za minulého režimu sloužila prominentům a kde se v poslední době například scházela fotbalová reprezentace, koupil nový vlastník.

Zatím není potvrzené, zda hotel opravdu končí či ne. Nahrává tomu ale hodně věcí. Brány hotelu jsou zavřené, na recepcích není nikdo a vlastně ani nic. Nezůstaly tam ani telefony ani počítače, jen staré židle. Nefungují ani webové stránky hotelu. Například přilehlá škola na Hanspaulce tu měla mít ples, ale tento týden jim přišlo oznámení od nového vlastníka, že ples bude zrušený. Z původních více než šedesáti zaměstnanců jich asi padesát dostalo tento týden výpověď. Zbylí mají na starosti rozlehlou budovu spravovat.

Novým vlastníkem se stala kyperská společnost Maraflex Limited. Transakce je to čerstvá a nejasná. Snažil jsem se zastihnout jednoho z bývalých spolumajitelů, který bydlí na pražské Hanspaulce nedaleko hotelu, ale neúspěšně.

V branži se hojně spekuluje o lidech, kteří asi za kyperskou firmou stojí. Padají jména firem miliardářů Petra Kellnera a Jiřího Šmejce, kteří v blízkosti hotelu mají vily.

Zástupci obou dvou takovou koupi popírají. Přitom podle posledních zveřejněných čísel má hotel minimální hodnotu kolem 700 milionů korun a ještě v roce 2011 utržil 72 milionů korun. Loni se ale podle místních návštěvnost propadla.

Samotný hotel je výjimečný hlavně rozlohou. Ta jen v případě hotelu a přilehlých pozemků činí osm hektarů. Navíc v jedné z nejhezčích částí Prahy.

Na to, jak je hotel rozlehlý, je tam relativně málo pokojů. To souvisí s tím, kdy a proč byl stavěný. Po celá osmdesátá léta totiž sloužil pro vládní návštěvy, delegace a také pro členy strany. Kromě restaurace, kinosálu a konferenčních sálů je v něm 135 velkých pokojů s výhledem na Pražský hrad. Dále i obrovské prezidentské apartmá, které je co do rozlohy větší než jedno celé patro běžného paneláku.

Hotel už tehdy stál osm set milionů korun. Je totiž zajímavý nejen zvenčí, ale především i výbavou interiéru, kde je každý nábytek nebo třeba každé osvětlení originál.

autor: psp
Spustit audio