Stavba trolejbusové trati na Letiště Václava Havla zahájena. První cestující se svezou příští rok

15. únor 2023 09:15

Dopravní podnik hl. m. Prahy začal stavět trolejbusovou trať z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy nahradí stávající autobusovou linku 119. První cestující svezou na jaře příštího roku. Za práce dopravce zaplatí 355 milionů korun.

Dělníci musí postavit celkem asi devět kilometrů trolejí. Část trasy pojedou vozy také na baterii, upřesňuje ředitel Dopravního podniku Petr Witowski:

Čtěte také

„Součástí té samotné stavby je nejenom zatrolejování ulice Evropské a ulice K Letišti, ale je tam i výstavba navíjecí struktury. Jak v prostorách Letiště Praha, tak v našich garážích Řepy.“

Trolejbusů pro linku na letiště koupil Dopravní podnik hl. m. Prahy dohromady dvacet. Do jednoho vozu se vejde téměř dvě stě cestujících. Jezdit bude každých pět minut, to znamená stejně často jako teď autobus, ale s více lidmi.

„Linka 119 v době, kdy se hodně létá, měla nevýhodu, že je potřeba propojit její interval s provozem metra. Ve směru z Prahy přijedou lidé jednou za pět minut a je potřeba, aby se všichni vešli do jednoho dopravního prostředku,“ vysvětluje technický ředitel Dopravního podnik Jan Šurovský.

Poprvé uvidí lidé trolejbusy na Evropské třídě za rok, a to nejprve ve zkušebním provozu. Prvních deset tisíc kilometrů musí totiž najezdit bez cestujících.

Spustit audio

Související