Zavedení trolejbusů i historické tramvaje K2. O pražském provozu s technickým ředitelem DPP Janem Šurovským

Tramvajové pokrytí Prahy se stále zlepšuje, ať už se jedná o opravy stávajících kolejí, nebo výstavbu nových tratí. Jan Šurovský, technický ředitel DPP – Povrch, mluvil v pořadu K věci nejen o tramvajích, ale také o návratu trolejbusů.

Tramvajový provoz na Malé Straně je poměrně intenzivní, proto bylo podle Dopravního podniku hl. m. Prahy nutné přistoupit k výměně kolejnic. Provoz je mezi Újezdem a Malostranskou přerušen až do konce března.

Čtěte také

„Ty uzávěry jsou teď v Letenské ulici a v té druhé polovině bude postupně uzavřena ulice Karmelitská,“ upřesňuje Jan Šurovský.

Zároveň pokračuje stavba tramvajové trati na Dědinu, která omezila dopravu na Evropské ulici. Následovat bude také soubor akcí od Podolské vodárny až do Modřan související s tramvajovou tratí do Libuše.

„Potřebujeme mít v náležitém stavu i přístupovou trasu pro tu novostavbu. Druhý důvod bude i napojování nové tramvajové trati na Dvoreckém mostě, na straně Prahy 5 kolejově napojena je a na straně Prahy 4 to napojení proběhne právě v těchto výlukách.“

Trolejbusy do Prahy patří

Se zprovozněním nových tramvajových tratí bude potřeba také nakoupit další tramvaje, dopravní podnik už vypsal tendr na jejich dodávku. Do provozu teď byla zavedena i jedna historická tramvaj – Tatra K2.

Čtěte také

„Fandové historických vozidel na nás velmi intenzivně naléhali, abychom koupili tramvaj K2 z Bratislavy, že to té Praze opravdu chybí. My ji hodláme vypravovat zejména na tramvajovou linku 42.“

Do Prahy se vrací i trolejbusy, nové vozy jsou vybaveny bateriemi, nepotřebují tedy na některé úseky jízdy trolej. „To znamená, že máme šanci se vyvarovat nějakým velmi komplikovaným křížením a v esteticky citlivých místech tu trolej vůbec nestavět,“ dodává Jan Šurovský.

Kdy na nové trati z Palmovky do Čakovic začnou trolejbusy jezdit? Jaké požadavky by měly splňovat nové pražské tramvaje? A budou zavedeny tramvaje v Malešicích? Poslechněte si celý rozhovor.

Související