Taneční večer s Felixem

21. leden 2013

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal klarinetista, saxofonista, skladatel a dirigent FELIX SLOVÁČEK.

Zlínský rodák Felix Slováček, vlastním jménem Antonín (narozen 23. května 1943) se kromě působení v oblasti populární hudby uplatňuje rovněž jako interpret klasického klarinetového repertoáru. Felix Slováček působil v Orchestru Karla Vlacha, byl dlouholetým sólistou Orchestru Ladislava Štaidla (1969-1986) a poté se stal šéfdirigentem Tanečního orchestru Československého rozhlasu. Dnes řídí svůj vlastní big band. Vystupoval s mnoha dalšími kapelami (mj. Big Band Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln).

Jako interpret vážné hudby vystupoval Felix Slováček s mnohými známými hudebními tělesy v Čechách i v zahraničí, spolupracoval například s European Community Chamber Orchestra, Slovenskou filharmonií, Drážďanskou filharmonií či Symfonickým orchestrem hesenského rozhlasu.

Na kontě má Felix Slováček více než pět stovek nahraných titulů a téměř dva miliony prodaných zvukových nosičů. Před dvěma roky vyšlo zatím poslední Slováčkovo album Salto Solo, které vzniklo v karlínském rozhlasovém Studiu A. Jde o atraktivní kolekci instrumentálních verzí domácích i zahraničních skladeb, které Slováčkův big band nahrál v nápaditých aranžích Vladimíra Popelky, pod jehož dirigentskou taktovkou také album vzniklo.

Důvod návštěvy Felixe Slováčka v Nočním proudu je však jiný. Zanedlouho, konkrétně v pátek 1. února od 20. hodin, se totiž v nově zrekonstruovaných prostorách velkého sálu Radiopaláce na Vinohradské třídě odehraje Swingový taneční galavečer s Big Bandem Felixe Slováčka. Kapelník se svými muzikanty a pěveckými hosty se pokusí vzkřísit slavnou tradici tanečních večerů, které se kdysi odehrávaly na mnoha místech Prahy – zatímco dneska prakticky nikde, snad s výjimkou plesové sezóny.

Hudební styl orchestru je zaměřený na swingovou taneční hudbu, která se tentokrát organicky propojí s tanečním parketem. U sólového pěveckého mikrofonu Slováčkova big bandu se představí Jitka Zelenková a Laďa Kerndl, mladou a nadějnou interpretační krev budou zastupovat Martina Bártová a Felix Slováček junior. Během večera shlédnou návštěvníci ukázky různých tanečních stylů v podání špičkových tanečních párů. A protože tyto páry budou přítomny po celou dobu společenského večera, i hosté si s nimi budou moci zatančit.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.