Tipy na víkend v Praze: užijte si adrenalin na FMX Gladiator Games a navštivte LEMARKET, Dyzajn market nebo UMPRUMSHOP

8. prosinec 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Vánoční LEMARKET

  • sobota 9. a neděle 10. prosince, Praha 5

Národní dům na Smíchově ovládne celý víkend trh s lokálními výrobky a projekty všeho druhu. Kurátorovaný výběr prodejců zajistí opravdu kvalitní a zajímavé značky. Najdete tu šperky, módu, kosmetiku, dekorace, dětské zboží i delikatesy. LEMARKET si zakládá na nabídce kvalitních produktů a příjemné atmosféře. Celkově tu bude přes 200 pečlivě vybraných tvůrců, food zóna, workshopy a hlídaný dětský koutek.

Dyzajn market Zima

  • sobota 9. a neděle 10. prosince, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích zase po čase zaplní stánky lokálních designérů, tvůrců a kulinářských mágů. Během víkendu nabídnou záplavu nejrůznějších výrobků od módy přes doplňky, šperky, porcelán, papír až po dobroty. Představí se tvůrci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Ukrajiny. Autorský trh se tu koná pravidelně a vstup je jako vždy zdarma.

UMPRUMSHOP

  • čtvrtek 7. až neděle 10. prosince, Praha 1

UMPRUMSHOP je jedinečná prodejní výstava děl z řad studujících, absolventů a absolventek školy. Nabídne produkty desítek designérů a designérek, které můžou být originální alternativou vánočních dárků. Náladu letošního ročníku vystihne pořekadlo – kdo si hraje, nezlobí. Akce se už tradičně odehraje v Technologickém centru UMPRUM Mikulandská.

FMX Gladiator Games 

  • sobota 9. prosince, Praha 9

O2 arenu zaplní zvuk motorek a freestyle motokros v podání těch největších hvězd české i světové FMX scény. Z českých jezdců nebude chybět například Libor Podmol, Filip Podmol, Petr Pilát nebo František Máca, ze světových pak Edgar Torronteras, Dany Torres nebo Brice Izzo. 21. ročník FMX Gladiator Games je svátkem všech milovníků silných strojů a adrenalinu.

Adventní trhy

Čtěte také

Chcete si užít předvánoční atmosféru do sytosti? Vypravte se na procházku rozsvícenou Prahou, kochejte se a zahřejte se svařákem, punčem nebo medovinou. K tomu všemu patří samozřejmě adventní trhy, které v Praze už začaly. Svátečně nazdobené stánky najdete na mnoha místech metropole. Od pondělí 20. listopadu už se můžete vydat na trhy na náměstí Míru, otevřeno mají i trhy na náměstí Republiky a na Tylově náměstí. Staroměstské náměstí a Václavské náměstí se zaplnily stánky v sobotu 2. prosince.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana a Betlémská jurta

  • do soboty 16. prosince a pokračování i v roce 2024, Praha 7

Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí, a zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Botanická zahrada láká na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Čtěte také

V Botanické zahradě Praha se také můžete vydat na putování za betlémským příběhem. Stezka s několika tematickými zastaveními vás dovede do Betlémské jurty Divadla bratří Formanů a jejich přátel. V nomádském přístřešku pak kromě tepla najdete panorama s vyobrazením betlémského příběhu narození Ježíše, vánoční čaj a básně z pera Radka Malého. Expozice je interaktivní a stát se její součástí můžete i vy, a to na místě vlastnoručně vyrobenými figurkami.

Světla vyprávějí

  • do 31. ledna 2024

Žluté lázně rozzářila světelná expozice, ve které vás okouzlí sváteční výzdoba a svítící dekorace. Světelná zahrada na břehu Vltavy se otevírá vždy v 16 hodin a je přístupná do 21. hodiny.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.