Botanická zahrada zve na pouť k Betlémské jurtě. Divadlo bratří Formanů v ní připravilo interaktivní expozici

5. prosinec 2023 15:38

V Botanické zahradě Praha vznikla ve spolupráci s týmem Divadla bratří Formanů jedinečná Betlémská jurta. Dovede vás do ní stezka s několika tematickými zastaveními, které jsou spojeny s vánoční symbolikou. V nomádském přístřešku vás pak čeká interaktivní expozice.

„Je to kompozice recyklovaných věcí, loutek, objektů, předmětů, obrázků, fotografií a také věcí, které jsme vyrobili přímo na míru,“ popisuje divadelník a výtvarník Matěj Forman instalaci, kterou se svým týmem připravil. Část z ní najdete v Betlémské jurtě v areálu zahrady.

„Když přijdou rodiče s dětmi, tak si můžou za pár okamžiků vytvořit něco pro sebe nebo to můžou přidat k našemu betlému a nechat to tam jako takový symbol – byli jsme tady, jdeme s vámi na cestu,“ dodává.

Spoustu zajímavých zákoutí najdete i v okolí jurty. „Renatka Lhotáková tady nabídla takový pastýřský zákoutí, který jsou venku kolem jurty. Od bohnické cesty a od Fata Morgany, když se schází ty dvě cesty botanickou zahradou, tak začíná vlastně ta pouť k Betlémské jurtě.“

Přijít sem můžete i během vánočních svátků, jurta bude přístupná až do začátku ledna příštího roku. Hned po Novém roce pak zahrada chystá taky novou výstavu ve skleníku Fata Morgana.

„Skleník rozkvete takovými zajímavými objekty. Výstava se jmenuje PET Tropicana a je to umění Veroniky Richterové, která vyrábí květy a různé objekty z PET lahví,“ upřesňuje mluvčí zahrady Michaela Bičíková.

V Botanické zahradě Praha najdete Betlémskou jurtu

Skleník Fata Morgana bude pro návštěvníky mimořádně přístupný také v pondělí 25. prosince. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související