Tipy na víkend v Praze: zapojte se do masopustního průvodu, zajděte na kluziště nebo na výstavu

2. únor 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Ledová Praha

  • pátek 2. až neděle 4. února

Pololetní prázdniny jsou pro děti skvělou příležitostí, jak navštívit různá zajímavá místa a instituce, které jim v tento čas nabízejí vstupné se slevou nebo zdarma. Stačí si vyzvednout Ledovou kartu a vybrat si místo, které chcete navštívit. Akce se koná v několika městech, v Praze je zapojeno třeba Muzeum Policie ČR, Národní zemědělské muzeum, Petřínská rozhledna nebo Muzeum Karla Zemana. Na celý seznam institucí se podívejte ZDE.

Masopustní veselí

Ctěnický masopust – v sobotu můžete do ctěnického zámku zajít na masopustní trhy spojené s průvodem masek, výtvarnou dílnou a divadlem pro děti, program začíná v 11 hodin.

Kbelský masopust – v sobotu ve 13:30 je v Centrálním parku Kbely sraz masek k průvodu, koupíte si tu masopustní dobroty a připraveno je i divadlo.

Masopust Dolní Počernice – v sobotu ve 13:30 se sejdou masky také před KC Jako Doma, následuje průvod, soutěž o nejlepší maškaru a masopustní veselice na Českém statku.

Petrovický masopust – v sobotu ve 13 hodin startuje i masopust u kostela sv. Jakuba Staršího v Petrovicích, od 18 hodin pak proběhne karnevalová masopustní zábava ve společenském sále Domu občanské vybavenosti.

Výstava Lachland: Svět postapokalyptického romantika

  • do neděle 24. března, Praha 6

Čtěte také

Adolf Lachman je hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her, tvůrce objektů a člen české herní vývojářské společnosti Amanita Design. Ve Ville Pellé máte možnost vidět průřez jeho tvorbou v podobě obrazů, kreseb i objektů. Podkroví vily se promění v herní zónu, v jejímž přítmí se mohou návštěvníci ponořit do imaginativního světa neobyčejných počítačových her.

Nová PET Tropicana

  • do neděle 7. dubna, Praha 7

Čtěte také

Veronika Richterová se už bezmála dvacet let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví. Svá díla znovu vystavuje ve skleníku Fata Morgana. Přijďte se podívat na fantastické rostliny i živočichy vyrobené z plastových lahví, které autorka nachází u kontejnerů nebo podél cest. Botanická zahrada se také postarala o to, aby byly květiny z plastu náležitě pojmenovány.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 23. března, Praha 7

Ve skleníku Fata Morgana se můžete znovu zaposlouchat se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Ice Magic

  • do dubna 2024, Praha 2

V Riegrových sadech vyrostla největší ledová výstava v České republice. První ročník je inspirován známými pohádkami, umělečtí řezbáři vytvořili třeba postavy z pohádky Frozen, Lví král, Doba ledová, najdete tu včelku Máju i rodinou Adamsových. Na 70 soch bylo zpracováno 180 tun ledu. 

Bruslení v Praze

Čtěte také

Hurá na brusle! Chcete si trochu zasportovat? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, metropole se zaplnila ledovými plochami. Ve většině případů vlastní vybavení nepotřebujete, na místě si vše zapůjčíte a často je v blízkosti i občerstvení. Podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Výstava Sto let je jen začátek

  • do 18. února, Praha 7

Čtěte také

Prodloužili jsme výstavu ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás. Národní technické muzeum vám na výstavě „Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023“ představí velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky. Projekt připomíná významné rozhlasové osobnosti, program i hudbu v jednotlivých obdobích.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.