Tradiční velikonoční hlavička. Bez ní by to prostě nešlo

Hlavička nebo chcete-li nádivka musí vonět po uzeném mase a musí být plná vajec. Na velikonočním stole by neměla chybět.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
  • 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků nebo housek
  • vývar z vepřového masa
  • muškátový oříšek, sůl
  • kontryhel, mladé kopřivy, petrželka
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce másla, sádlo na vymazání

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky, najemno nakrájený a na másle krátce podušený pórek a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C asi 1 hodinu.

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Jako příloha se hodí nakládaná zelenina nebo saláty z čerstvé zeleniny.

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička? Používalo se na ni totiž především maso z telecích hlav.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.