Trému mám vždycky, mám ji docela ráda, říká moderátorka Světlana Witowská

9. listopad 2019

Světlana Witowská se rozpovídala o nové knize s názvem Hlavou proti zdi, kterou nedávno vydala. Kromě toho mluvila například i o své práci na ČT1.

Na pultech v knihkupectví můžete v současné době vidět nový knižní rozhovor Hlavou proti zdi s Kamilou Moučkovou. „Jsem ráda, že jsem ten její život zaznamenala, že jsem měla možnost se s ní potkat, že můžu dneska říct, že je to moje kamarádka. I když už je stará, je jí 91, tak ona stará vůbec není,“ líčí své pocity moderátorka.

K nápadu vydat knihu ji přivedl kolega. Ten totiž chtěl původně napsat publikaci o Světlaně. S tím však moderátorka nesouhlasila. „To mi přišlo hrozně srandovní, když za mnou přišel Honza Pergler, kterého znám x let, s tím, že by se mnou chtěl napsat knižní rozhovor. Začala jsem se strašně smát, mně to připadalo hrozně srandovní, jak ho to mohlo vůbec napadnout. Řekla jsem, Honzo, vždyť mně je 46, proč já bych měla vyprávět o svém životě, jsem na to ještě mladá. Sice jsem stará z nějakého pohledu, ale z tohoto pohledu, že bych měla vyprávět o svém životě, tak to jsem se mu vážně vysmála,“ vzpomíná se smíchem Světlana. Tento nápad jí dal však impuls k tomu, aby napsala knižní rozhovor s Kamilou Moučkovou.

Při prezidentském duelu jsem měla tak velkou trému, že mi bylo špatně

Světlanu Witowskou si mnoho z nás vybaví při prezidentském duelu, který moderovala. Jak takto důležitý živý vstup zvládala? „Já jsem se tak strašně bála. Pamatuju si snad jen dvě otázky, který jsem položila, mám úplně temno v hlavě,“ přemítá si. Také přiznává, že strach při moderování zažívá pořád. „Trému mám vždycky. Mám jí docela ráda. Já si myslím, že při živém vysílání je to lepší, protože když tam jde člověk s tím, že trému nemá, tak se vždycky něco pokazí. Při prezidentském duelu jsem měla trému velkou, až takovou, že mi bylo špatně,“ říká.

Práci v televizi Světlana miluje. Kam by se ale chtěla vrátit, je pořád Interview ČT24. „Je to můj sen. Mě bavila kombinace všeho možného, baví mě politika. Přijde mi to sranda, je to fakt zábavný. Baví mě dělat rozhovory i s lidmi, kteří něco v životě dokázali. Naopak mě nebaví ekonomické rozhovory, protože tomu nerozumím a musím se na to strašně učit,“ přiznává.

Pokud chcete slyšet celý rozhovor, poslechněte si celý díl v audioarchivu nebo si pusťte videozáznam.

autoři: Lenka Vahalová , jp