Utrácení zvířat z finančních důvodů pro mě absolutně nepřipadá v úvahu, říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Hostem pořadu K věci byl ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslav Bobek. Štěpánka Duchková se ho ptala, jaká vládne atmosféra v zavřené zahradě, jak se koronavirus dostal mezi zvířata nebo co nového zoo chystá.

Zoologická zahrada je již několik měsíců zavřená a potýká se s nárůstem finančních ztrát. Utrácení zvířat si ale ředitel prý nedovede představit. „Třeba krmivo pro zvířata není v rozpočtech zoologických zahrad ta nejzásadnější položka. Spíš v nějaké dlouhodobé krizi by to mohlo vést k tomu, že se budou muset propouštět nejenom různí pomocní zaměstnanci, ale i chovatelé, a potom by se ta zvířata musela dávat do jiných zoo nebo chovů,“ vysvětluje Bobek.

Miroslav Bobek

Návštěvníci se nyní nemohou přijít podívat ani na mláďata, která se obvykle těší jejich oblibě. „Já bych jich mohl jmenovat dlouhou řadu. Od začátku roku jich je asi 200. Z těch úplně nových mláďat by mohlo být pro veřejnost atraktivní třeba mládě lemura.“ Zvířata mohou nyní lidé sledovat na sociálních sítích zoo. „Snažíme se otevírat zoo alespoň virtuálně fotografiemi,“ dodává ředitel.

Koronavirus v zoo

Čtěte také

U zvířat v pavilonu goril a šelem se potvrdil pozitivní test na covid-19. Bobek k tomu uvedl: „Z 99 % se nakazila od chovatelů, kteří neměli příznaky. Navzdory tomu, že byli testováni, tak se na zvířata britská mutace přenesla. Popravdě se to dalo očekávat. Nejhorší projevy onemocnění byly u tygrů, ale nebyly fatální. Projevovalo se to únavou, nechutenstvím, rýmou, kašlem a podobně.“

Jak se zvířata na koronavirus testují? A jak se osvědčil projekt Stravenky pro zvířata? Poslechněte si rozhovor s ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio