V aplikaci PID Lítačka zaplatíte za denní jízdné maximálně 120 korun. Praha zastropovala cenu nákupu

5. duben 2022

Jestli jezdíte MHD v Praze a z nějakého důvodu si kupujete jenom jednorázové jízdenky, máme pro vás dobrou zprávu. Nově už za jízdné nezaplatíte víc než 120 korun denně, pokud budete využívat mobilní aplikaci PID Lítačka. Praha totiž nastavila právě pro tento způsob maximální cenu útraty za jeden den.

Čtěte také

Funguje to jednoduše, když si kupujete krátkodobou jízdenku a platby se navrší do ceny jednodenního lístku, tedy 120 korun pro dospělého, nebo na šedesát korun při koupi zlevněného jízdného, v podstatě se vám jízdenka přemění na tu jednodenní, vysvětluje primátor Zdeněk Hřib z Pirátů: „V momentě, kdy překročíte ten limit, dostanete od aplikace nabídku možnosti cestovat až do půl druhé v noci následujícího dne. To znamená, že byste neměli přeplatit 120 korun, respektive 60 korun v té zlevněné variantě.“

Tato funkce ale skutečně platí jen v mobilní aplikaci PID Lítačka a vztahuje se to pouze na nákupy v jednom zařízení. Praha možnost zavedla od 1. března, za tu dobu už ji využilo asi dva a půl tisíce lidí. Město si od nové možnosti slibuje zvýšení zájmu o využívání spojů MHD. Výhledově chce Praha princip zastropování ceny nákupu v aplikaci ještě rozšířit. „Byl bych rád, aby jsme se do budoucna vydali ještě dál. Když se bude postupně platit měsíční kupón, tak v jednom okamžiku se to přepne do toho, že už máte koupený ten roční, abyste ho nepřeplatili,“ dodává Hřib.

U delších časových úseků je problém s vyřešením odvádění daně, protože nákupy by byly rozložené v čase a nebyly všechny v jeden den. Městská společnost Operátor ICT, která má provoz aplikace PID Lítačka na starosti, plánuje další nové funkce. Výhledově by například mělo být možné platit přes Lítačku v mobilu třeba i místa v parkovacích zónách.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio