V pražské zoo jsou opět lední medvědi. Dvojčata Gregor a Aleut si zvykají na nové prostředí

23. květen 2024 12:00

Pražská zoologická zahrada představila dvojici ledních medvědů. Dvojčata Aleut a Gregor přicestovala do Prahy minulý týden z Varšavy a teď se zabydlují v novém prostředí. Zoo pro ně chystá stavbu expozice Arktida. Zoo Praha zároveň oznámila úhyn ledního medvěda Toma, který letos na jaře, na doporučení koordinátora evropského chovného programu, odjel do kazašské Almaty Zoo.

Aleut a Gregor se už seznamují s novým výběhem, zatím jsou ale před skly expozice zábrany, aby návštěvníci nechodili příliš blízko. „Zkoušejí, co se tady dá podniknout, takže máme už i video, jak vyhodili bojku do návštěvnického prostoru. Samozřejmě nejbližší člověk, který šel kolem, jim jí v dobré vůli začal házet zpátky. To je to nejhorší, co se dá udělat, protože je to silná motivace k tomu, aby vyhazovali všechno, co se dá,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Bratři se bratříčkují

Do Prahy zamířili medvědí sourozenci na doporučení koordinátora evropského chovného programu. Naopak z Prahy do kazašské Almaty Zoo odjel v březnu samec medvěda ledního Tom za potenciální družkou. Ve středu tamní zoo oznámila, že Tom kvůli chronickému onemocnění uhynul.

Podle Miroslava Bobka ale Tom z pražské zoo odjížděl bez jakýchkoliv příznaků zdravotních problémů. „Tom odcházel v pořádku, respektive bez sebemenších klinických příznaků čehokoliv. Pro nás je šokující, že Almaty Zoo nám tuhle zprávu 18 dnů tajila. Samozřejmě budeme chtít vyšetřování na úrovni Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a bez pochyby se obrátím i na oba zastupitelské úřady.“

Oba bratři se pomalu osmělovali, ale netrvalo dlouho a ....

Každopádně současný pavilon pro lední medvědy v pražské zoologické zahradě je v havarijním stavu, navíc je na teplém jižním svahu. Zoo Praha proto pro ně a také pro tuleně připravuje novou expozici Arktida na severozápadní straně areálu.

„Medvědi dostanou k dispozici násobně větší objem bazénu a větší plochu. Bude to zase úplně jiná úroveň chovu ledních medvědů, popisuje investiční náměstek Zoo Praha Lukáš Divoký.

Expozice Arktida by mohla být hotová zhruba za čtyři roky a vyjde na více než miliardu korun.

Medvědi se vydali prozkoumat nové teritorium
autoři: Jakub Vik , JMys
Spustit audio