Vanilková omáčka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na přibližně 500 ml omáčky:
- 400 ml mléka
- 100 g jemného krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)
- 3 žloutky
- rum
Postup:
Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem.
Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.
Celková doba přípravy 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.